Låna till renoveringsprojektet

Allt fler lånar pengar till att renovera bostaden. Anledningarna är många. För de flesta är bostaden den största affären i livet och att behålla värdet på den är viktigt, särskilt om man funderar på att byta ut den mot en ny och bättre bostad. För andra handlar det om att rusta upp drömhemmet med ett sprillans nytt badrum eller ett större utehus. Här ger vi dig tips om vad som är värt att renovera och vilka renoveringslån som finns tillgängliga på den svenska marknaden.

Bolån eller banklån?

Har du utrymme för pantbrev kan det vara väl värt att fundera på om du vill utöka lånet på din villa eller bostadsrätt. Ett utökat bolån är ett bra alternativ om du till exempel vill renovera badrummet eller bygga ut uteplatsen. Det går att låna upp till 85 % av din bostads marknadsvärde. Har du redan utnyttjat tidigare pantbrev kommer du med all sannolikhet att behöva ta ut ett nytt.

Pantbrevet är ett dokument som banken använder som säkerhet för ditt lån. Skulle du inte klara av att betala av lånet kan banken kräva att du säljer bostaden du satt i pant. Pantbrev söker man hos Lantmäteriet.

Ett annat sätt att finansiera renoveringen är genom att ta ett lån utan säkerhet. Finns det inget utrymme för bolån kan detta vara den perfekta lösningen. Skillnaden är att ett privatlån utan säkerhet är dyrare än ett bolån och har ofta en kortare återbetalningstid. Däremot kan ett bolån i längden kosta mer än ett privatlån just på grund av att återbetalningstiden blir alltför lång.

När är det smart att ta ut ett lån till renoveringen?

I korta ordalag är det alltid smart att ta ut ett lån till renoveringen om den leder till att värdet på din bostad höjs. Höjer renoveringen dessutom värdet på bostaden till en nivå som matchar ditt lån är detta ett glasklart skäl till att ta ut ett privatlån.

Väljer du att satsa på ett utökat bolån är det bra om du amorterar (betalar av bolånet) snabbare än vad banken kräver av dig. På så sätt ser du till att renoveringen är betald innan det blir dags att renovera igen.

Samma regel gäller för ett privatlån. Välj en kort återbetalningstid, kortare än livslängden på renoveringsobjektet. Ingen tycker att det är kul att få återbetalningskort för renoveringslånet på ett kök som behöver rustas upp igen.

Energilån

Ett alternativ till det klassiska renoveringsprojektet är att energieffektivisera ditt hem med ett energilån. Det gör inte bara villan mer miljövänlig utan också mer attraktiv på bostadsmarknaden. Att investera i energibesparande system gör förstås också att du minskar rejält dina energiutgifter.

Inom gränserna för energibesparande renovering kan du bland annat byta ut fönster och vitvaror, isolera väggar och bygga nytt uppvärmningssystem med solfångare eller biobränsle. Swedbank och SBAB är två banker som erbjuder sina kunder energilån.

Bygga ut, bygga om, bygga nytt!

Vare sig du vill bygga om köket, bygga en ny uteplats eller bara byta ut möblerna i bostaden finns det en del att tänka på innan du sätter igång med renoveringen.

Mindre renoveringar kräver inte särskilt stora summor pengar och är du händig kanske du till och med kan fixa en del själv eller med hjälp av kompisar och släkt. Större renoveringar, som ett nytt kök eller badrum, kräver dock att du tar in professionella hantverkare. Och här kan budgeten lätt skena iväg. Ta därför alltid in mer än en offert så att du enkelt kan jämföra priser från olika hantverkare.

Tänk på att materialet du väljer kan påverka din budget i större eller mindre utsträckning. Importerad marmor eller exklusivt designat kakel är förstås dyrare än standardvarianterna. Välj alltid material som du faktiskt har råd med.
Tänk på ROT-avdraget

Du kan ha rätt till skatteavdrag om du anlitar professionella hantverkare när du ska renovera boendet. Kolla med hantverkaren och Skatteverket om du har rätt till ROT-avdrag. För att avdraget ska kunna godkännas måste det vara bostadsägaren som står för arbetskostnaden.

Tänk på att om du tar in svart arbetskraft gäller varken försäkringar eller ROT-avdrag. Undvik därför detta.

Mer om renovering och renoveringslån

Funderar du på att göra om badrummet eller lägga nytt golv i hela våningen? Du kanske går i säljartankar och skulle vilja piffa upp bostaden innan visningen? Låna Smartare ger dig praktiska tips om renovering och hur det går till att söka lån till ditt renoveringsprojekt.

Related posts