Låna till körkort

Att ta körkort är för många en av de viktigaste milstolparna i livet. Körkort är också ett krav för många jobb, särskilt de med lägre krav på erfarenhet. Men det är knappast gratis att ta körkort. Här berättar vi mer om kostnaderna, vilka fördelar och nackdelar som finns med att ha körkort, samt vilka de bästa vägarna är till att finansiera körkortet.

Kostnader för att ta körkort

I genomsnitt kostar det runt 15-20 000 kronor att ta körkort. Men vad gömmer sig egentligen bakom denna hisnande summa?

De kanske självklaraste kostnaderna är handledarutbildningen, körlektionerna och studiematerialet. Sammanlagt kan man räkna med att behöva lägga ut mellan 1100 och 1500 kronor.

Utöver själva utbildningskostnaderna måste man även räkna in avgifter för teoriprov, uppkörningsprov och halkbanan. Alltsammans kan hamna på uppemot 5000 kronor.

Andra utgifter inkluderar synundersökning, körkortstillstånd, tillverkning av körkort, fotografering etc. Slutsumman kan snabbt skena iväg, särskilt om du måste ta om provet flera gånger.

Har du möjlighet att köra privat finns det förstås många kronor att spara. De flesta brukar dock behöva minst 15 körlektioner för att känna sig redo inför uppkörningen. Beroende på antalet körlektioner man väljer att ta, kan kostnaden hamna på så mycket som 35-50 000 kronor.

Fördelar med att ta körkort

Det finns många fördelar med att ta körkort. I första hand är körkortet en engångsinvestering som varar livet ut. Har du körkort öppnas dörrarna automatiskt till en mängd arbetsmöjligheter. Du blir med andra ord mer anställningsbar om du har körkort.

Körkortet ger dig också en betydligt större rörelsefrihet. Är du bosatt i en storstad kan körkortet kännas onödigt eftersom du förmodligen har tillgång till bra kollektivtrafik. Bor du i en förort eller i glesbygden är körkort i princip ett måste.

Nackdelar med att ta körkort

Det kan även finnas en del nackdelar med att ta körkort, även om de knappast konkurrerar ut fördelarna. De flesta som tar körkort vill så snabbt som möjligt även skaffa sig en bil. För vad är annars vitsen med att ha körkort?

Men att köpa en bil för tidigt kan vara ett misstag. En bil, oavsett märke och modell, innebär stora utgifter. Bensin, försäkring, besiktning och eventuella kostnader för billån bör tas med i beräkningen. Har du precis tagit körkort och funderar på att köpa bil är det därför viktigt att du först räknar ut de exakta kostnaderna för det.

Ta studielån till körkortet

Är du ung och saknar körkort kan det vara svårt att komma in på arbetsmarknaden. För att göra det lättare för unga människor att få jobb kommer det därför att vara möjligt att låna upp till 25 000 kronor hos CSN för att ta körkort.

Kravet för att få CSN-stöd till körkortet är att du har gått ut gymnasiet med godkända betyg. Senast hösten 2018 är det tänkt att man ska kunna ta CSN-lån till körkortet.

Söka privatlån till körkortet

Många tycker att det är för dyrt att ta körkort och avstår därför helt från att lära sig köra bil. Men ett otillräckligt sparkonto behöver inte nödvändigtvis betyda att du måste ge upp drömmen om ett körkort. Att ta körkort kan visserligen vara dyrt men det är onekligen en bra investering.

Ett flertal körskolor har samarbeten med långivare som Resursbank och Wasa Kredit. Hos till exempel Resursbank är lånet räntefritt med en återbetalningstid på max 2 år.

Mer om att finansiera körkortet

Det finns många olika sätt att finansiera körkortet på och olika banker erbjuder mer eller mindre bra lånevillkor. Vill du få reda på mer om hur du kan finansiera körkortet och om Resursbanks körkortslån, läs vidare här.

Related posts